kasık ağrısı neden olur,kasık ağrısı nasıl geçer
kasık ağrısı neden olur,kasık ağrısı nasıl geçer
Şişlik olmadan görülen kasık ağrısı fıtığın habercisi olabilir
Özellikle futbolcularda ve aşırı efor sarf edilen işlerde çalışanlarda görülen kasık fıtığını Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Abcı ile konuştuk…
Özellikle ağır yük kaldırmanın söz konusu olduğu kronik hallerde veya aşırı efor sarf edilen futbol gibi sporlardaki ani zorlanmalarda karın ön duvarının en zayıf yerlerinden olan kasık bölgesinde fıtıklaşmalar görüldüğünü dile getiren Op. Dr. Abcı; ‘En sık görülen belirti ağrı ve o bölgedeki şişliklerdir. Erken dönemde özellikle sporcularda şişlik olmadan sadece ağrı ile de hastalık kendini belli edebilir.
ŞİŞLİK OLMADAN KASIK AĞRISI FITIK OLABİLİR
Bu nedenle şişlik olmayan kasık ağrılarında nokta fıtık olarak adlandırılan erken kasık fıtıkları akla gelmelidir. Ağır yük kaldırmak, şiddetli öksürük, kronik kabızlık, uzun süre ayakta durmak gibi karın içi basıncı artıran şeylerden uzak durmak fıtık oluşumundan koruyabilir. Ancak kasık fıtığı olduğu tespit edilen kişiler mümkün olduğunca erken dönemde ameliyat olmalıdır. Ameliyat olana karın içi basıncı artıran hareketlerden uzak durmalıdırlar.
AĞRI VARSA SIRTÜSTÜ YATIN
Ağrı olduğunda sırtüstü yatarak istirahat doğru bir tercih olacaktır. Kasık bağı kullanılması önerilmez. Operasyon laparoskopik (kapalı) yöntemlerle yapılır. Hastaya üç adet küçük delik ile yapılan ve yaklaşık bir saat süren ameliyatın ardından aynı gün veya bir gün sonra evlerine dönebilirler. Kapalı yöntem ameliyat sonrasındaki ağrıları neredeyse sıfıra indirdiği gibi estetik açıdan da açık yöntemlere göre üstündür. Sporcular ise ameliyattan 2-3 hafta sonra antremanlara başlayabilirler’ açıklamasında bulundu.
Kadın ve erkelerde sıkça rastlanılan kasık ağrıları çeşitli bir takım hastalıkların habercisi olabiliyor. Bu ağrılar neredeyse günlük aktivitelerinizi yerine getiremeyecek derecede kimi zaman sizleri zor durumda bırakabiliyor. Örneğin yürüme, bükme ve de kaldırma gibi aktivitelerinizi zora sokabilmektedir. Kasık ağrılarına birçok neden yol açabileceğinden öncelikle uzman bir iç hastalıkları veya kadın doğumcuya kadınlar için başvurmanız bu ağrılarınızın giderilmesi noktasında önemli olacaktır. Ek olarak kadınlarda görülen kasık ağrıları hamileliğin belirtisi değildir. Her hastalıkta olduğu gibi bu problemde de erken başvuru önlenmesi noktasında çok etkili olacaktır, şayet süre gelen kasık ağrıları çekiyorsanız sizlerde geç kalmadan doktorunuza başvurun. Ardından nedeni belirlenerek yapılacak olan tedavilere karşılık verin ve aksatmayın. Simdi gel gelelim meraklabeklediğiniz kasık ağrılarının nedenlerine.
Erkelerde Kasık ağrıları nedenleri
- Kas gerilemesi
- Lenf bezlerinin şişmesi
- Kasık fıtığı
- Epididimit
- Böbrek taşları
- Testis tümörü
- Orşit
- Testis torsiyonu
- Hidrosel
Kadınlarda kasık ağrılarının nedenleri
Yumurtalık kistleri
- Dış gebelik
- Apandisit patlaması
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Endometriozis
- Böbrek taşları
- İltihaplanmalar
Kasık ağrısı nasıl geçer?
İlk olarak kasık ağrısının nedeni belirlenmelidir. Kasık ağrısı nedeni bulunduğunda bu genellikle kasık fıtığıdır, bu fıtık ilerledikçe dışarıdan şiş şeklinde görülür bu aşamaya gelene kadar cerrahi işlem uygulanamaz. Şişlik oluştuğunda cerrahi işlem uygulanır ve şiş olan bölge alınır. Bu bölge alındığında oranın boş kalmaması için o bölgeye bir yağ bezi koyulur. Bu yağ bezi aynı zamanda fıtığın tekrarlamamasını sağlamaktadır. Bu fıtık halka şeklinde olduğundan boşluk bir şekilde kapatılmaktadır. Kasık fıtığına zamanında müdahale edilmediği taktirde dokular zarar görür ve daha çok ağrıya neden olur. Fıtık ameliyatından sonra da size zorluk çıkarabilir.
Kadınlarda Kasık Ağrısına Neden Olan Sebepler
Kasık ağrılarının birçok nedeni olabileceği gibi bazen sebepsiz ağrılar da yaşanabilmektedir. Kasık ağrısının daha birçoklarının yanında bazı sebepleri şunlardır;
- Miyom,
- Fıtık,
- Bel fıtığı,
- Polipler,
- Yumurtalık kistinde yırtılma,
- Rahim ağzında daralma,
- Dış gebelik,
- Böbreklerde veya idrar yollarında kum veya taş oluşumu,
- Bağırsak iltihabı, spiral kullanımı,
- İdrar yollarında enfeksiyon,
- Endometrit,
- Yumurtalıkların burkulması.
Adet dönemlerinde ve gebelikte de kasık ağrısı oldukça sık görülen bir durumdur. Ağrının sebebini saptayabilmek için öncelikle ağrının derecesi önemlidir ve detaylı bir jinekolojik muayene yapılmalıdır. Üreme sistemi detaylı bir şekilde incelenerek ultrasonografi ile muayene tamamlanmalıdır. Özellikle ani başlayan ağrılar için mutlaka doktora gidilmelidir ve doktora gidilmeden herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır.
Ayrıca regl döneminde sık rastlanan kasık ağrıları için rahatlatıcı yöntemler denenebilir. Bu dönemde beslenme alışkanlığına dikkat etmek gerekir. Tuz tüketimini azaltmak, balık, et, fındık ve fıstık tüketmek bunların yanı sıra acılı ve kızarmış yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Bu dönemlerde rahatlatıcı çaylar kasık ağrılarına iyi gelir.
Civan Perçemi: Bir tatlı kaşığı safranı kaynatıp kaynayan suya 1 kaşık bal ekleyerek içebilirsiniz. Civanperçemi çayı da bu dönemde tüketilebilir. Yarım litre suda 1tatlı kaşığı civanperçemini kaynatıp,3 dakika ağzı kapalı kısık ateşte demleyip, süzdükten sonra adet zamanınızdan 3 gün önce; akşamları ve sabahları 1 su bardağı içebilirsiniz. Bu çayı günlük taze olarak tüketmelisiniz.
Rezene: Rezene ve portakal kabuğunu aynı miktarda karıştırıp suda kaynatarak içebilirsiniz. Kadınlarda kadın hastalıklarıyla alakalı kasık ağrılarının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Lavanta Çayı: Regl döneminde oluşan kasık ağrılarına karşı Lavanta çayının faydalı olduğu düşünülmektedir. Güne bir veya iki bardak tüketilebilir.
Papatya Çayı: Regl döneminde meydana gelen kasık ağrılarına karşı papatya çayı da faydalı olabilir. Ağrıların şiddetini azaltarak rahatlama sağlar.
Mentollü nane, yarpuz çiçeği gibi bitkilerini de ayrı ayrı kaynatarak veya birkaçını bir arada kaynatarak içebilirsiniz.
Hamilelik döneminde yaşanan kasık ağrıları için bitkisel çayların çok fazla tüketilmesi önerilmez. Bu çaylar daha çok regl döneminde yaşanan ağrılar için rahatlatıcı amaçlı olarak düşünülmelidir.
Bitkisel çayların yanı sıra kronikleşen regl dönemi kasık ağrılarına sıcak su torbası ile müdahale de bulunmak da iyi gelir. Ancak sıcak su torbası direkt kasıkların üzerine konmamalıdır.
Bel bölgesine konmalı ya da kasık bölgesine bir havlu serilerek torba kullanılmalıdır. Bölgeyi çok sıcak tutmak tam tersi ağrıları olumsuz etkileyebilir. Bu dönemde ılık duş almak da hem vücuda hem ağrılara iyi gelmektedir.
Kasık bölgesindeki ağrı ile birlikte üşüme, titreme, yanma, ateş gibi belirtiler de görülüyorsa iltihabik bir durum söz konusu olabilir. Böyle bir durumda sıvı alımı arttırılmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Önemli Uyarı: Hamilelik döneminde bebeğe zarar vermemesi için kasık ağrılarını geçirmek için bitkisel veya diğer ilaçları alırken mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü bitkisal ilaçlar dahil diğer ilaçların düşük yapma başta olmak üzere bir çok sağlık sorununa neden olabilir veya bebeğin sağlığını tehtid edebilir.
kasık ağrısına ne iyi gelir kasık ağrısı sebepleri kasık ağrısı neden olur kasık ağrısı nasıl geçer erkek adet kasık ağrısı nasıl geçer kasık ağrısı tedavisi erkeklerde kasık ağrısı nasıl geçer kasık ağrısı nedenleri
Etiketler: kasık ağrısı, nasıl geçer, neden olur
Eklenme Tarihi: 17 Eylül 2015
Konu hakkında yorumunuzu yazın